De print bestukken en inbouwen

Bij het bestukken van de print gaan we zoals steeds eerst de laagste componenten (weerstanden condensatoren) plaatsen en vervolgen met de steeds hoger wordende componenten plaatsen. Merk hier op dat de tansistoren langs de onderkant van de print gemonteerd worden (in de voorziene gaten) met de opdruk naar boven (zodat je door het gat de opdruk kunt lezen)

Langs de onderkant ziet de situatie er als volgt uit.

De Drain, de langste lip van de transistor gaan we op het langere eilandje monterenen eerst vastsolderen er rekening mee houdende sat de andere pootjes netjes op de rechthoekige soldeereilandjes liggen.

Eens het printje helemaal bestukt is het klaar om ingebouwd te worden in een blikken kastje voorzien van de nodige tussenschotjes.

Voor wie aan geen 10.7 transfootjes meer kan geraken, je kan steeds zelf eentje wikkelen. Ik heb hier regelbare kerntjes liggen van 5 mm waarop voor de trilkring 21 wikkelingen liggen en als secundaire 3 wikkelingetjes. Best even experimenteren en met de Grid-Dip meter nakijken want het aantal wikkelingen is niet alleen afhankelijk van het aantal wikkelingen en de diameter maar ook van de eigenschappen van de kern.

Eens de juiste wikkelingen geplaatst alles nog eens overdekken met 2-componenten lijm (opgepast geen product gebruiken die plastic of vernis oplost (zoals nagellak) of je zou wel eens rare dingen kunnen meemaken HI).

Een alles geassembleerd en afgeregeld hebben we terug een blokje bij om mee te spelen.

 73 de ON7AMI

Jean Paul Mertens

 

Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Related posts

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

Live preview

April 19. 2014 11:08

HAM radio